Met een mooie hoed kun je je onderscheiden van de rest, net zoals met kleding. Je hebt hoeden in allerlei kleuren, zo heb je bijvoorbeeld een hoed zwart, een blauwe hoed, roze hoed en zo voort. Niet alleen zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren, maar ook in diverse maten. Daarnaast houd je ook nog eens je hoofd warm. Een hoed heeft dus verschillende voordelen. Maar waar is de hoed nou eigenlijk gebleven? Als je eens foto’s bekijkt met een straatbeeld van vroeger zie je veel mensen met een hoed zwart lopen. Deze waren vroeger erg populair. Maar nu dan? Je ziet ze nauwelijks meer. Wellicht kom je nog eens verdwaalde petjes tegen op straat, maar waar is de hoed gebleven?  

Was de auto een vervanging voor de hoed? 

Er zijn behoorlijk wat theorieën over of de auto ervoor heeft gezorgd dat de hoed is verdwenen of niet. Hoe de verdwijning van de hoed in verband staat met de opkomst van de auto? Nou, vrij eenvoudig. De hoeden zijn van oudsher eigenlijk bedoeld ter bescherming van slecht weer. Maar met de opkomst van de auto hoefde men minder buiten te lopen en hierdoor viel dus direct een groot deel van het nut van de hoed weg. Je hebt tenslotte geen hoed meer nodig ter bescherming van slecht weer. Daarom is het misschien toch niet zo’n gek idee dat de auto de hoed heeft vervangen. Als je naar de tijd kijkt, klopt het ook. Toen de auto echt gemeengoed werd na de Tweede Wereldoorlog, was de hoed nauwelijks meer ergens te vinden. 

Of speelt de hygiëne de grootste rol? 

Naast dat er een theorie is ontstaan dat de opkomst van de auto heeft gezorgd voor de verdwijning van de hoed, is er nog een theorie. Mensen zijn namelijk steeds hygiënischer geworden. Als we het wassen van onze haren vergelijken met vroeger, zien we dat we tegenwoordig onze haren veel vaker wassen dan vroeger. Het nut van een hoofddeksel was onder andere dat allerlei vuiligheid uit onze haren werd gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog zijn zowel meer mannen als vrouwen aandacht gaan besteden aan hun uiterlijk. Natuurlijk spelen haren een belangrijke rol in ons uiterlijk en ja, die hoed drukt alles plat. Je mooie kapsel laten showen was dan niet mogelijk. Het zou dus ook goed kunnen dat dit heeft gezorgd voor de verdwijning van de hoed.